Άρθρα Γάμου | Άρθρα Γάμου

Άρθρα Γάμου

Στέφανα γάμου: Η ιστορία και ο συμβολισμός τους

Στέφανα γάμου: Η ιστορία και ο συμβολισμός τους

Δημοσιεύθηκε: 22/11/2011  15:12
Συντάκτης: Φωτεινή Καγκοπούλου


        Τα γαμήλια στέφανα, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, έχουν εκτός από θρησκευτικό, τελετουργικό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα.

        Στην αρχαία Ελλάδα τα μελλόνυμφα ζευγάρια την ημέρα του γάμου τους φορούσαν στεφάνια από λευκά ρόδα ή από άνθη μυρτιάς (ιερά φυτά της θεάς Αφροδίτης- προς τιμή της), δηλώνοντας έτσι πίστη στον έρωτά τους. Τα στέφανα πίστευαν ότι θα εξασφάλιζαν στο γάμο τους ευημερία και ευτυχία, ενώ το λευκό χρώμα τους συμβόλιζε το ψυχικό κάλλος, το ήθος και την αγνότητα του ζευγαριού.

        Στα Βυζαντινά χρόνια, η διαδικασία της στέψης και τα στέφανα (σύμβολα ηγεμονίας και εξουσίας των αυτοκρατόρων και των βασιλέων) αποκτούν πνευματικό και συμβολικό χαρακτήρα από τους ιερείς και το Χριστιανισμό. Στέφανα από άνθη λεμονιάς, τα οποία συμβολίζουν «την παρθενία», ενώνουν το ζευγάρι ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Καθιερώνονται στο τελετουργικό του γάμου, που πια έχει ως σκοπό, αφενός να στέψει τους μελλόνυμφους ως βασιλείς «κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν» του Θεού και αφετέρου να τους τονίσει την «κοινή εξουσία τους», την κοινή πορεία τους στη ζωή, αλλά και την ευθύνη τους απέναντι στην οικογένεια που πρόκειται να δημιουργήσουν.

        Μέχρι σήμερα τα νυφικά στέφανα, είτε λιτά από άνθη λεμονιάς, είτε κομψά ως κόσμημα από πολύτιμο μέταλλο εξακολουθούν να συμβολίζουν «τον κύκλο της ζωής». Την ένωση δηλαδή του ερωτευμένου ζευγαριού με τα ιερά δεσμά του γάμου σε μια από κοινού ομολογία αγάπης, πίστης και αφοσίωσης.

© Gamos Guide