
Στα Βλαχοχώρια, πολλά από τα έθιμα για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση του γάμου, διατηρούνται έως σήμερα. Η πρόταση γινόταν προς την οικογένεια της κοπέλας και η οικονομική …
Στα Βλαχοχώρια, πολλά από τα έθιμα για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση του γάμου, διατηρούνται έως σήμερα. Η πρόταση γινόταν προς την οικογένεια της κοπέλας και η οικονομική …
Στην Απείρανθο της Νάξου τα έθιμα του γάμου είναι πολλά και διάφορα. Ανάλογα με την χρονική στιγμή του γάμου υπάρχουν διαφορετικά έθιμα. Έτσι έχουμε έθιμα που πραγματώνονται κατα τις …
Η Άρτα έχει ποικιλία εθίμων γάμου. Ο γάμος ανεπίσημα ξεκινούσε την Τετάρτη όπου θα γινόταν το κάλεσμα όλων των συγγενών και των γειτόνων από ένα συγγενή της νύφης και έναν αντίστοιχα του …
Ο γάμος παλαιότερα αποφασίζονταν από τις οικογένειες και ίσως και κάποιους προξενητές. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων κανονίζονταν και η προίκα της νύφης. Μετέπειτα οριζόταν η ημερομηνία …
Μια βδομάδα πριν το γάμο, γεμίζουν τα στρώματα της νύφης εφόσον δεν είναι χήρα. Προτού τα γεμίσουν, αρσενικά παιδιά ρίχνουν μέσα στο στρώμα λίγα μαλλιά. Ύστερα τα απογεμίζουν οι γυναίκες. …
Ο γάμος που οι ντόπιοι ονόμαζαν και «χαρά», πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και την ημέρα της Κυριακής. Μια εβδομάδα πριν τον γάμο ξεκινούσαν οι ετοιμασίες και ένα παιδί …
Στην Ερεσό της Λέσβου πριν την τέλεση του μυστηρίου του γάμου, έθιμο αποτελούσε η «ασκνίδα». Αυτή είναι το έθιμο του κρεβατιού που διατηρείται έως τις μέρες μας αλλά όχι με την αρχική του …
Ο γάμος ορίζονταν από το αρραβωνιασμένο ζευγάρι και τους γονείς τους μία εβδομάδα πριν, ώστε να ξεκινήσουν και οι προετοιμασίες του. Η πρώτη πράξη ήταν να ειδοποιήσουν τους κουμπάρους που θα …
Η επιλογή της νύφης γινόταν κατά κύριο λόγο από τον πατέρα του γαμπρού, ο οποίος και ηγούνταν της διαδικασίας, και μετά την πρόταση, η οικογένεια της νύφης συζητούσε για το ποιόν του γαμπρού …
Ο γάμος στην Λακωνία ήταν πολύ σημαντικό γεγονός στα παλιά χρόνια, ιδίως για το ζευγάρι που μπορεί να μην είχε γνωριστεί ποτέ πριν. Το συνοικέσιο γινόταν από τις οικογένειες και αφού …
Στις Καρυές, όπως και σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδος, ο γάμος παραδοσιακά τελούνταν Κυριακή. Στο σπίτι της νύφης γίνονταν οι αρραβώνες όπου και κανονιζόταν η ημερομηνία του γάμου. Μια …
Ο Πηλιορείτικος παραδοσιακός γάμος γινόταν πάντα Κυριακή και οι προετοιμασία του ξεκινούσε 8 μέρες πριν. Το πρώτο βήμα ήταν το κόψιμο του νυφικού φορέματος το οποίο ήταν φυσικά η παραδοσιακή …
Ο γάμος στην Ελλάδα πέραν μιας θρησκευτικής τελετής αποτελεί αυθεντική έκφραση των παραδόσεων και του πολιτισμού των Ελλήνων. Με τον γάμο δεν διαιωνίζονται μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι …
Στην Σαντορίνη ο γάμος καθοριζόταν την Κυριακή. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές το νυφικό κρεβάτι λάμβανε χώρα την Παρασκευή πριν τον γάμο και όχι την Πέμπτη. Το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού …
O ''κανακάρης'' έπαιρνε την περιουσία του πατέρα του, ενώ η ''κανακάρα'' κληρονομούσε την περιουσία της μητέρα της. Τα πεθερικά συνήθιζαν να δωρίζουν στην νύφη και τον γαμπρό χρυσά φλουριά …
Ο γάμος στη Μήλο γινόταν πάντα Κυριακή και αποτελούσε σημαντικό κοινωνικό γεγονός, που γιορταζόταν με φαγοπότι, γλέντι, νησιώτικους χορούς και βιολιά. Η αρχή γινόταν από τον «προξενητή» ή …
Οι Ηπειρώτες δίνουν μεγάλη σημασία στο γάμο. Υπάρχει ολόκληρη ιεροτελεστεία για τον γάμο τους η οποία ακολουθείται κατά πόδας. Κατ' αρχάς, τουλάχιστον παλαιότερα ο γάμος ήταν αποτέλεσμα …
Ο γάμος ήταν συνήθως αποτέλεσμα συνοικεσίου κατά την διάρκεια του οποίου διαπιστώνονταν οι χάρες της νύφης και του γαμπρού. Αφού οι γονείς του ζευγαριού κανόνιζαν τα περί γάμου επέτρεπαν στα …
Η Κυριακή καθοριζόταν πάντα σαν ημέρα του γάμου και οι προετοιμασίες εντείνονταν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προηγούμενης εβδομάδας. Με τον καθορισμό της ημέρας του γάμου, η οικογένεια …
Οι κυπριακοί γάμοι, ως επί το πλείστον πραγματοποιούνταν τις Κυριακές και ειδικότερα τις ημέρες που είχε ολόκληρο φεγγάρι. Σάββατο βράδυ, δηλαδή το βράδυ πριν από την ημέρα του γάμου, οι …
Τα έθιμα του γάμου που επικράτησαν στην περιοχή είναι τα μωραΐτικα. Πριν τον γάμο προηγούνταν αρραβώνας. Έως το 1920, οι κοπέλες παντρεύονταν αυτόν που ο πατέρας τους επέλεγε για γαμπρό του. …
Την εκκίνηση του προξενιού την έκανε ο γαμπρός ο οποίος έστελνε προξενήτρα στο σπίτι της κοπέλας που ήθελε. Εάν η οικογένεια της νεαρής συμφωνούσε τότε κανονίζονταν μεταξύ των οικογενειών το …
Τα παλαιότερα χρόνια στην Κορινθία και ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά της, ο γάμος αποτελούσε απόρροια προξενιού, κατά το οποίο οι γονείς του γαμπρού επέλεγαν τη νύφη και κάποιος συγγενής του …
Στην Ευρυτανία η πραγματοποίηση ενός γάμου γινόταν ξεκινώντας από το προξενιό, ακολουθούσε ο αρραβώνας και έπειτα ο γάμος με τη συμμετοχή όλων των συγχωριανών στο εθιμικό τελετουργικό. Το …
Έθιμο κατά την τελευταία εβδομάδα των Απόκρεω αποτελεί ο βενετσιάνικος γάμος στη Ζάκυνθο, που αναβιώνει κάθε χρόνο. Αποτελεί ένα μοναδικό δρώμενο, με ενδυμασίες εποχής, που ξεκίνησε το 2005 …
Σ’ όλη την Ελλάδα υπάρχουν έθιμα που συνδέονται με την ευτεκνία του νιόπαντρου ζευγαριού. Στην Αργολίδα έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην τεκνοποίηση καλών και σωστών τέκνων από το νεόνυμφο …
«Χαράν», «χαράντας» ή «στεφανώματα» είναι η λέξη του γάμου στα ποντιακά και αυτό γιατί υποδηλώνει το χαρμόσυνο γεγονός της ένωσης των αγαπημένων. Το ταίρι, αγόρι ή κορίτσι, επιλεγόταν από …
Στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, τα προξενιά αποτελούσαν αναπόφευκτη διαδικασία, ειδικότερα στις οικογένειες που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και που οι νέοι δεν είχαν τη δυνατότητα της …
Κατά παράδοση στην Θράκη, οι προετοιμασίες του γάμου κρατούσαν μια εβδομάδα. Το Σάββατο, μια μέρα πριν τη τέλεση του μυστηρίου, φίλες και γνωστές της νύφης συγκεντρώνονταν σπίτι της, όπου με …
Στην Κρήτη ήταν συνηθισμένο το γεγονός ότι ένα ζευγάρι θα παντρεύονταν από αγάπη. Φυσικά για να γίνει κανονικός γάμος έπρεπε να πάρουν και την άδεια των γονιών τους. Αλλιώς αν δεν τους …
Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει την φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» εννοώντας πως έγινε χαμός. Ξέρουμε όμως ποιές είναι οι ρίζες της φράσης αυτής; Η αιτία δημιουργίας αυτής της λαϊκής ρήσης …
Σχεδόν όλα τα χωριά και τα νησιά της Δωδεκανήσoυ απαραίτητοι στα παλιά χρόνια στους γάμους ήταν οι κανακιστές, τραγoυδιστές και τραγoυδίστριες που γνωρίζαν πoλλά και παλιά τραγoύδια …
Σε παλαιότερους καιρούς οι γάμοι γίνονταν με προξενιό το οποίο κανόνιζαν οι γονείς των νέων. Ακολουθούσε ο αρραβώνας και σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου ο γάμος, ο οποίος συνήθως …
Στην περιοχή της Τριφυλίας, όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, τα προξενιά αποτελούσαν τα προεόρτια του γάμου. Ο πατέρας του γαμπρού έβαζε τον καλύτερο προξενητή και επί …