Άρθρα Γάμου | Άρθρα Γάμου

Άρθρα Γάμου

Η ιστορία της μπομπονιέρας γάμου

Η ιστορία της μπομπονιέρας γάμου

Δημοσιεύθηκε: 18/1/2012  14:28
Συντάκτης: Αργυρώ Ντόκα


        Η επιλογή της μπομπονιέρας γάμου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες του γάμου. Εναρμονίζοντας τη διακόσμηση της εκκλησίας και το νυφικό με αυτές, οι μπομπονιέρες έχουν ενεργό δράση στην καλαισθησία του γάμου.

        Η μπομπονιέρα είναι μια ανταπόδοση των νεόνυμφων στους καλεσμένους τους, που τους τίμησαν με την παρουσία τους στο γάμο τους, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως αναμνηστικό του γάμου.

        Η ιστορία όμως της μπομπονιέρας ξεκινάει από τα βάθη του χρόνου. Αιώνες πριν, ο Λουδοβίκος, βασιλιάς της Γαλλίας έδινε ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του ένα είδος δώρου, φτιαγμένο από κρύσταλλα , που περιείχε καραμέλες. Οι bon-bon, όπως ονομάζονται οι καραμέλες, έδωσαν το όνομα τους στο δώρο του Λουδοβίκου, που το ονόμαζε bobonierre.

        Μια παρόμοια ιστορία υπάρχει και στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία . Στην Ελλάδα πάλι, μετά από κάθε γάμο έδιναν κάποιο γλύκισμα συνήθως με μέλι. Πλέον, τα γλυκίσματα του γάμου βρίσκονται μέσα στη μπομπονιέρα και είναι τα γνωστά μας κουφέτα. Με υλικά κατασκευής τα αμύγδαλα και επιστρώσεις ζάχαρης , χωρίς να λείπουν οι σοκολατένιες και φρουτένιες γεύσεις, είναι το κλασσικό γλυκό του γάμου.

        Τέλος, η ιστορία των μπομπονιερών του γάμου επιβάλει το μονό αριθμό κουφέτων. Το έθιμο αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι πλέον το ζευγάρι είναι ένα και ενωμένο.

© Gamos Guide