Άρθρα Γάμου | Άρθρα Γάμου

Άρθρα Γάμου

Η ιστορία της βέρας

Η ιστορία της βέρας

Δημοσιεύθηκε: 8/12/2011  18:54
Συντάκτης: Αργυρώ Ντόκα


        Η βέρα είναι το κόσμημα, που επισφραγίζει το γάμο μας. Η ιστορία της ξεκινάει από τα βάθη των χρόνων και διατηρείται έως σήμερα στην μορφή, που όλοι τη γνωρίζουμε.

        Αρχικά, η βέρα επιλέχθηκε να είναι ένα κυκλικό κόσμημα για να παρουσιάσει το όλον, την ενοποίηση δύο ανθρώπων, όπου η ζωή τους αρχίζει και τελειώνει μαζί.

        Τα πρώτα δείγματα βερών τα συναντούμε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου τιμούσαν τους θεούς του Σελήνη και Ήλιο, φορώντας οι πιστοί ένα δαχτυλίδι στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού τους χεριού. Μάλιστα αυτό το δαχτυλίδι το συσχέτιζαν με την εστία και την οικογένεια.

        Πολύ αργότερα στην Ευρώπη βρίσκουμε τα πρώτα δείγματα βερών γάμου, κατασκευασμένα αρχικά από φθαρτά υλικά, όπως ελεφαντόδοντο και δέρμα. Αργότερα, ο πάπας Νικόλαος στη Ρώμη επέβαλε τη χρυσή βέρα για το γάμο, λόγω της ανθεκτικότητας του μετάλλου η βέρα θα επιζούσε μαζί με τη ψυχή των ανθρώπων. Επιπλέον, ο χρυσός δήλωνε ότι πληρώνουν «Χρυσά» το τίμημα του γάμου.

        Το έθιμο της βέρας δεν άργησε να έρθει και στην Ελλάδα. Πλέον, όπως όλοι γνωρίζουμε τα σχέδια της βέρας δεν μένουν στο χρυσό κύκλο αλλά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε σχέδια βερών με πολύτιμους λίθους και χρώματα.

© Gamos Guide