Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο | Άρθρα Γάμου

Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο

Παραδοσιακός γάμος στον Πόρο

Παραδοσιακός γάμος στον Πόρο

Δημοσιεύθηκε: 15/11/2011  15:51
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση

        Τα έθιμα του γάμου που επικράτησαν στην περιοχή είναι τα μωραΐτικα.

        Πριν τον γάμο προηγούνταν αρραβώνας. Έως το 1920, οι κοπέλες παντρεύονταν αυτόν που ο πατέρας τους επέλεγε για γαμπρό του. Για τον αρραβώνα, ο γαμπρός πήγαινε με δώρα στο πατρικό της νύφης και από τότε έως την τέλεση του γάμου δεν την ξαναέβλεπε.

        Οι γάμοι γίνονταν συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο την ημέρα της Κυριακής, ενώ οι ετοιμασίες έδιναν και έπαιρναν ολόκληρη την εβδομάδα.

        Οι φίλες της νύφης την βοηθούσαν στο ράψιμο του νυφικού και συνεχώς τραγουδούσαν.

        Η προίκα της νύφης μεταφερόταν από τους «προικολόγους», συγγενείς της, στο σπίτι που θα έμεναν οι μελλόνυμφοι, τα άφηναν στην πόρτα και τα έραιναν με ρύζι.

        Το μυστήριο του γάμου πραγματοποιούνταν στο σπίτι της νύφης, όπου ο γαμπρός με συγγενείς και φίλους κατεύθυνε είτε με τα πόδια είτε με στολισμένα άλογα, ανάλογα με την απόσταση.

        Μετά τον γάμο, γινότανε γλέντι και το βράδυ ο γαμπρός με τη νύφη έφευγαν αλλά το γλέντι συνεχιζόταν για τρείς μέρες συνεχόμενα, μια στο πατρικό του γαμπρού και μια στης νύφης.

        Όταν, μετά το 1920 οι γάμοι τελούνταν στην εκκλησία, οι μελλόνυμφοι πήγαιναν ξεχωριστά στον ναό με γαμήλια πομπή και με τη συνοδεία οργάνων.

        Έθιμο για πολλά χρόνια στο νησί, παρέμενε η επίδειξη του ματωμένου σεντονιού που αποδείκνυε την αγνότητα της νύφης.