Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο | Άρθρα Γάμου

Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο

Θρακιώτικος παραδοσιακός γάμος

Θρακιώτικος παραδοσιακός γάμος

Δημοσιεύθηκε: 15/11/2011  14:15
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση

        Κατά παράδοση στην Θράκη, οι προετοιμασίες του γάμου κρατούσαν μια εβδομάδα. Το Σάββατο, μια μέρα πριν τη τέλεση του μυστηρίου, φίλες και γνωστές της νύφης συγκεντρώνονταν σπίτι της, όπου με χένα έβαφαν τα μαλλιά και τα νύχια της, αλλά και το ακροδάχτυλό τους, χριζόμενες ως μάρτυρες του γάμου.

        Το ίδιο βράδυ, η μελλόνυμφη, κοιμόταν με ένα κορίτσι στα αριστερά της και ένα αγόρι στα δεξιά της, για τεκνοποίηση πρωτότοκου γιου. Τα ίδια παιδιά, το πρωί της Κυριακής έπλεναν τα χέρια της νύφης και αυτή τους προσέφερε χρήματα, ενώ οι ελεύθερες φίλες της, την ετοιμάζουν στολίζοντάς την για τον γάμο.

        Την ίδια μέρα ξύριζαν τον γαμπρό, που στα πόδια του, κρατούσε ένα ταψί γεμάτο με ρύζι, άνθη και κουφέτα, ενώ φίλοι και συγγενείς του τον τραγουδούν και προσφέρουν χρήματα, ρίχνοντάς τα μέσα στο ταψί. Τα χρήματα αυτά τα παίρνει ο κουρέας για την φροντίδα που προσέφερε. Έπειτα, οι φίλοι του τον ντύνουν και μαζί με τον παραγαμπρό πάνε στην εκκλησία, ενώ συγγενείς του, με τον κουμπάρο και όργανα πηγαίνουν σπίτι της νύφης, όπου για να την πάρουν πρέπει να προσφέρουν χρήματα. Ιδιαίτερα ο κουμπάρος προσφέρει χρήματα για να πάρει το γοβάκι της νύφης που οι φίλες της, το κρύβουν.

        Την νύφη παραδίδει ο πατέρας ή και ο αδερφός της στον κουμπάρο και αυτή προσκυνά το χέρι του πατέρα της και ξεκινά τον χορό μαζί με τον παραγαμπρό.

        Μετά τον γάμο, στο σπίτι του γαμπρού τους υποδέχεται αρχικά η μητέρα του ανδρός, όπου κρατά στα χέρια της δύο ποτήρια, το ένα με κρασί, το άλλο με νερό και χρήματα, τους χορεύει και τους εύχεται. Έπειτα η μητέρα της νύφης τους προσφέρει γλυκό.

        Στο κατώφλι του σπιτιού το ζευγάρι πατούσε σίδερο με το δεξί πόδι, ώστε να ζήσουν σιδερένιοι στο νέο τους σπίτι.