Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο | Άρθρα Γάμου

Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο

Παραδοσιακός γάμος στις Σέρρες

Παραδοσιακός γάμος στις Σέρρες

        Την εκκίνηση του προξενιού την έκανε ο γαμπρός ο οποίος έστελνε προξενήτρα στο σπίτι της κοπέλας που ήθελε. Εάν η οικογένεια της νεαρής συμφωνούσε τότε κανονίζονταν μεταξύ των οικογενειών το προξενιό και φυσικά η προίκα. Επιπλέον, ορίζονταν η ημερομηνία που θα γινόταν ο γάμος. Η νύφη μετά την συμφωνία αυτή έστελνε συμβολικά ένα φόρεμα της στο σπίτι του γαμπρού ώστε να φυλαχτεί εκεί μέχρι να πάει εκείνη ως νύφη πλέον.

        Η νύφη έπρεπε επίσης να προετοιμάσει με την βοήθεια των φίλων της τα προικιά της, ενώ τα παπλώματα τα φρόντιζαν τρεις νιόπαντρες κοπέλες. Λίγες μέρες πριν την ημέρα του γάμου λίγοι συγγενείς του γαμπρού επισκέπτονταν τον κουμπάρο προσφέροντας διάφορα δώρα, όπως κρασί, γλυκά και κουφέτα για να τον καλέσουν επίσημα και να τον ενημερώσουν για την ημερομηνία.

        Για την μεταφορά της προίκας κανόνιζε ο κουμπάρος ο οποίος έπρεπε να μεταφέρει όλα τα προικιά στο σπίτι του γαμπρού και της νύφης. Η προίκα μεταφέρονταν με τα χέρια από συγγενείς του κουμπάρου αλλά και της νύφης. Ωστόσο η προίκα της νύφης φυλάσσονταν από φίλες της οι οποίες ζητούσαν φιλοδωρήματα για να τους επιτρέψουν να την πάρουν. Βάσει του εθίμου η μητέρα της νύφης μετέφερε ένα χάλκινο σκεύος πρώτη και έπειτα ακολουθούσαν οι άλλοι.

        Τα νυφικά της νύφης τα μετέφερε πάλι ο κουμπάρος μαζί με φίλους τους σε ένα μεγάλο ταψί οδηγώντας την πομπή στο σπίτι της. Ένα μικρό παιδάκι θα βοηθήσει τη νύφη με τα παπούτσια και το οποίο θα πάρει ένα φιλοδώρημα για τον κόπο του. Η νύφη πριν αφήσει το πατρικό της σπάει στην εξώπορτα ένα ποτήρι με κόκκινο κρασί για γούρι.

        Στις Σέρρες η νύφη πρέπει να κάνει νάζια πριν να συμφωνήσει να πάει στην εκκλησία. Έτσι όταν ο κουμπάρος μαζί με τον γαμπρό φτάνουν στο σπίτι της για να την πάρουν εκείνη κλειδώνεται στο δωμάτιο της και ζητάει να την ακριβοπληρώσουν για να βγει. Έπειτα αφού βγει στέκεται μαζί με τον γαμπρό και ένα μικρό παιδάκι φέρει ένα μαντήλι στο λαιμό του γαμπρού και λέει "Μια παντρειά και στεριωμένη" τρεις φορές.

        Μετά ξεκινούν για την εκκλησία. Αφού τελειώσει το μυστήριο οδηγούνται στο σπίτι του γαμπρού για το γλέντι του γάμου. Εκεί τους περιμένει η μητέρα του την οποία η νύφη πρέπει να κάνει τρεις μετάνοιες. Η πεθερά δίνει στη νύφη να κρατήσει ένα μικρό παιδί ώστε κάποια στιγμή να αποκτήσει εγγόνια.