Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο | Άρθρα Γάμου

Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο

Παραδοσιακός γάμος στη Νάξο

Παραδοσιακός γάμος στη Νάξο

Δημοσιεύθηκε: 14/11/2011  19:02
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση

        Στην Απείρανθο της Νάξου τα έθιμα του γάμου είναι πολλά και διάφορα. Ανάλογα με την χρονική στιγμή του γάμου υπάρχουν διαφορετικά έθιμα. Έτσι έχουμε έθιμα που πραγματώνονται κατα τις προετοιμασίες για τον γάμο, άλλα έθιμα κατά την διάρκεια του μυστηρίου και άλλα για το γλέντι του γάμου.

        Όπως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έτσι και στην Νάξο ο γάμος, δηλαδή το πέρασμα του ζευγαριού σε μια άλλη πραγματικότητα- κατάσταση, ξεκινάει επίσημα από την Πέμπτη με το νυφικό κρεβάτι στο πατρικό σπίτι της νύφης. Το νυφικό κρεβάτι πρέπει να στρωθεί από δύο νέες και ανύπαντρες κοπέλες, κατά την παράδοση παρθένες. Το στρωμένο κρεβάτι έρχεται και το ξεστρώνει συμβολικά τρείς φορές ο γαμπρός. Όταν τελείωσει η διαδικασία στρωσίματος του κρεβατιού όλοι οι καλεσμένοι και οι παρόντες συνηθίζεται να ρίχνουν κουφέτα και άνθη, συνήθως ροδοπέταλα πάνω στο νυφικό κρεβάτι ,ώστε να έχουν οι νιόπαντροι ΄΄ βίον ανθόσπαρτον''. Επίσης, για να αποκτήσουν γερούς απογόνους, κατά προτίμηση αγόρι, ΄΄πετούν'' πάνω στο κρεβάτι ένα μικρό αγόρι.

        Την ημέρα του γάμου, κατά την παράδοση της Απειράνθου, γίνεται η επίσημη πρόσκληση των καλεσμένων στο γάμο, αυτό που στην περιοχή ονομάζεται ''το κάλεσμα''. Η γνωστοποίηση του γάμου γίνεται από τις '' καλέστρες'', που είναι κοπέλες με συγγένεια προς το μελλόνυμφο ζευγάρι, σε όλους τους συγγενείς τους και τους φίλους τους.

        Το απόγευμα της ημέρας του γάμου και μετά την προετοιμασία του γαμπρού και της νύφης, ο πρώτος ξεκινάει από το σπίτι του μαζί με την συνοδεία μουσικών βιολιών και των καλεσμένων του προς το πατρικό της νύφης όπου και την παίρνει ώστε να πορευτούν μαζί προς την εκκλησία. Πρέπει να έχουν κρατημένα τα χέρια και να οδηγούν την πομπή προς την εκκλησία. Ο δρόμος που θα πρέπει να διαλέξουν πρέπει να είναι κατηφορικός και χωρίς να περάσουν από καμάρες, ώστε όλη τους η κοινή πορεία να μην έχει δυσκολίες και βάσανα.

        Αφού γίνει το μυστήριο του γάμου, ξεκινάνε για το νέο τους σπίτι στο κατώφλι του οποίου η νύφη πατάει ένα σίδερο ώστε το σπίτι της να είναι γερό σαν κι αυτό. Έπειτα η μητέρα του γαμπρού τους δίνει να φάνε λίγο μέλι για να έχουν γλυκιά ζωή. Έπειτα ακολουθεί το γλέντι του γάμου.