Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο | Άρθρα Γάμου

Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο

Παραδοσιακός γάμος στη Λέσβο

Παραδοσιακός γάμος στη Λέσβο

Δημοσιεύθηκε: 14/11/2011  18:32
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση

        Στην Ερεσό της Λέσβου πριν την τέλεση του μυστηρίου του γάμου, έθιμο αποτελούσε η «ασκνίδα». Αυτή είναι το έθιμο του κρεβατιού που διατηρείται έως τις μέρες μας αλλά όχι με την αρχική του μορφή.

        Προτού τελεστεί ο γάμος, ο μελλοντικός γαμπρός, μαζί με συγγενείς και φίλους, και ένα μουλάρι φορτωμένο με την προίκα του, πήγαινε στο σπίτι της νύφης. Μόλις έφτανε, έστρωνε το νυφικό κρεβάτι και οι παρόντες, συγγενείς και φίλοι των μελλονύμφων, του προσέφεραν ένα κλαδί πορτοκαλιάς τυλιγμένο σε ένα κόκκινο πανί με σκοπό να το τοποθετήσει πάνω από το εικονοστάσι της νύφης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, οι παρόντες «παίδευαν» τον γαμπρό, μέχρι να μείνουν ικανοποιημένοι με τη θέση του κλαδιού. Ακολουθούσε γλέντι με μεγάλο φαγοπότι και χορούς.

        Την ημέρα του γάμου, ημέρα της «στεφάνωσης», όπως την ονοματίζουν οι ντόπιοι, οι συγγενείς της νύφης φτιάχνουν ένα ταψί μπακλαβά και το προσφέρουν στους γονείς του γαμπρού, ως ανταλλαγή με τον γιό τους και γαμπρό.

        Η νύφη ξεκινά τις ετοιμασίες και τον στολισμό της, ενώ στο σπίτι του γαμπρού ξεκινά το παίδεμά του. Οι συγγενείς του, τοποθετούν ένα κόκκινο πανί μέσα σε ένα μεγάλο ταψί και βάζουν τον γαμπρό μέσα σε αυτό, με σκοπό αυτός να καταλάβει τα «βάσανα» του γάμου. Ανύπαντροι νεαροί, του βγάζουν τα ρούχα και του φορούν ανάποδα το γαμπριάτικο κουστούμι. Έπειτα του τα βγάζουν πάλι, του τα φορούν κανονικά και τον περιποιούνται χτενίζοντάς τον.

        Ο γαμπρός μαζί με όργανα που τον συνοδεύουν, ξεκινούν την γαμήλια πομπή προς το σπίτι της νύφης, όπου ο πατέρας της, την ξεπροβοδίζει και την προσφέρει στον γαμπρό και όλοι μαζί συνεχίζουν την πομπή για την εκκλησία.

        Μετά τον γάμο ακολουθεί γλέντι και ξεφάντωμα έως το πρωί.