Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο | Άρθρα Γάμου

Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο

Χουάν Κάρλος και Σοφία

Χουάν Κάρλος και Σοφία

        Η μεγαλύτερη κόρη της Ελληνικής βασιλικής οικογενείας και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, παντρεύτηκε τον Ισπανό πρίγκιπα Ασουρίων τον Χουάν Κάρλος ντε Μπορμπόν τον Μάιο του 1962.

        Η τελετή ήταν διπλή, δηλαδή και ορθόδοξη στην Μητρόπολη Αθηνών ,αλλά και Ρωμαιοκαθολική στην καθολική εκκλησία του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

        Οι καλεσμένοι, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεπερνούσαν τους 5000. Χιλιάδες μεταλλικές καρέκλες είχαν τοποθετηθεί σε όλη την Πανεπιστήμιου αλλά και στο προαύλιο της εκκλησιάς μιας και ήταν ανέφικτο να χωρέσουν όλοι μέσα στον ιερό ναό. Σημαιάκια Ελλάδας και Ισπανίας κοσμούσαν κάθε γωνία του κέντρου, και οι Αθηναίοι πολίτες ζητωκραύγαζαν σκαρφαλώνοντας σε μάντρες, για να έχουν ενα καλύτερο οπτικό πεδίο στο παραμύθι με τους βασιλείς και τις πριγκίπισσες...

        Ένας τόσο πολυτελής γάμος όμως, όπως ήταν αναπόφευκτο, είχε και πολλούς επικριτές. Η άξια του γάμου όπως ανακοινώθηκε ήταν 3.000.000 δολάρια και μονό ο στολισμός των εκκλησιών στοίχισε 90.000 δολάρια. Επιπρόσθετα δοθήκαν προίκα στο ζευγάρι 30.000 χρυσές λίρες οι οποίες ανήκαν στο δημόσιο ταμείο.

        Από την στιγμή λοιπόν που η Ελλάδα περνούσε από τέτοια οικονομική δυσχέρεια, και από την στιγμή που η ανεργία και τα επίπεδα βίας ήταν πρωτόγνωρα για την εποχή, αυτό προκάλεσε πανικό και εξαγρίωση στον ελληνικό λαό, εφευρίσκοντας τότε το σύνθημα «Προίκα στην παιδία και όχι στην Σοφία».

        Το 1975 ο Χουάν Κάρλος γινεται επιτέλους βασιλιάς της Ισπανίας με αποτέλεσμα την μόνιμη τους εγκατάσταση στην χώρα.

        Τα παιδιά που αποκτήθηκαν από τον γάμο αυτό ήταν τρία. Η Έλενα, η Κριστίνα και ο Φελίππε Χουάν Παύλο Αλφόνσο. Και τα εγγόνια ακόμη περισσότερα ζώντας σήμερα αυτοί καλά, και εμείς ίσως λιγότερο καλά...