Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο | Άρθρα Γάμου

Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο

Ιάσων και Μήδεια

Ιάσων και Μήδεια

        Η τραγική ιστορία της Μήδειας και του Ιάσονα που έχει αποτελέσει την απαρχή ενός ολόκληρου συγγραφικού ρέυματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μία άκρως αμφιλεγόμενη ιστορία μιας γυναίκας παράφορα ερωτευμένης και ακόμα ψυχικής αστάθειας που τα διακινδυνεύει όλα για τον έρωτα της, ακόμα και τα ίδια της τα παιδιά.

        Η ιστορία του ζευγαριού ξεκινάει όταν ο Ιάσονας αποφασίζει να διεκδικήσει τον θρόνο του πατέρα του στην Ιωλκό από τον σφετεριστή θείο του. Εκείνος για αντάλλαγμα του ζητάει το χρυσόμαλλο δέρας που βρισκόταν στο βασίλειο της Κολχίδας. Αμέσως ξεκινάει η αργοναυτική εκστρατεία. όταν ο Ιάσονας φτάνει στην Κολχίδα ο βασιλιάς Αιήτης και πατέρας της Μήδειας σχεδιάζει μια σειρά από εμπόδια και δοκιμασίες ώστε να εμποδίσει τον Ιάσονα να πάρει την ''πηγή δύναμης και ζωής'' της Κολχίδας που ήταν το χρυσόμαλλο δέρας. Όμως η κόρη του Μήδεια οδηγημένη από τον έρωτά της για τον νεαρό Ιάσονα, προδίδει τον πατέρα και την πατρίδα της και σαν μάγισσα που ήταν κατορθώνει να βοηθήσει τον Ιάσονα να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας με αντάλλαγμα την υπόσχεσή του ότι θα την παντρευτεί. Όταν δραπετεύουν από την Κολχίδα η Μήδεια σκοτώνει τον αδελφό της ώστε να καθηστερήσει τον πατέρα της για να μην τους πιάσουν. Ο γάμος τους έγινε στην Κέρκυρα και όταν έφτασαν στην Ιωλκό η Μήδεια πάλι έφτασε στον φόνο του Πελία του θείου του Ιάσονα για χάρη του συζύγου της. Παρά τις θυσίες αυτές ο Ιάσονας ερωτεύτηκε μια άλλη γυναίκα, την κόρη του Κρέοντα, Γλαύκη.

        Η ζήλεια της Μήδειας αλλά και η αχαριστία του Ιάσονα την οδήγησαν στην πιο αποτρόπαια πράξη, στο να σκοτώσει τα παιδιά της. Η πράξη αυτή για πολλούς αποτελούσε πράξη εκδίκησης μιας απατημένης γυναίκας προς τον άνδρα της. Ωστόσο τα αίτια είναι σίγουρα βαθύτερα. Η Μήδεια ήταν πλέον εγκλωβισμένη, χωρίς επιλογές. Δεν θα μπορούσε να ζητήσει την στήριξη του πατέρα της γιατί είχε σκοτώσει τον αδελφό της. Επιπλέον, η επιλογή της να σκοτώσει τα παιδιά της δεν ήταν μια σταθερή απόφαση. Η ηρωίδα φαίνεται στις διάφορες τραγωδίες να αναθεωρεί ούκ ολίγες φορές την απόφασή της.