Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο | Άρθρα Γάμου

Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο

Άλκηστις και Άδμητος

Άλκηστις και Άδμητος

        Η ιστορία της Άλκηστις και του Άδμητου είναι μια ιστορία σύμβολο της συζυγικής αγάπης και πίστης. Η Άλκηστις ήταν κόρη του Πελία και της Αναξιβίας. Ο Πελίας σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα ώστε να διαλέξει για την κόρη του τον πιο γενναίο και έξυπνο άντρα που θα μπορούσε να βρεί. Υποσχέθηκε λοιπόν ότι όποιος μπορούσε να ζεύξει δύο θηρία από διαφορετικά όμως γένη θα μπορούσε να έχει το χέρι της κόρης του.

        Ο 'Αδμητος επιθυμούσε διακαώς το χέρι της νεαρής κοπέλας ωστόσο δεν μπορούσε να βρεί εύκολα τρόπο για να επιτύχει στην δοκιμασία του Πελία. Ο θεός Απόλλωνας όμως προστάτης του Άδμητου τον βοήθησε ώστε να εξημερώσει δύο θηρία , ένα λιοντάρι και έναν κάπρο. Έπειτα ο νεαρός μπόρεσε να συνεζεύξει τα δύο ζώα.

        Ο Πελίας έχοντας δώσει την υπόσχεση παραχωρεί την κόρη του στον γενναίο αυτόν νέο και ο γάμος τους αποτέλεσε ένα μεγαλοπρεπές γεγονός. Η Άλκηστις ήταν αφοσιωμένη και ερωτευμένη με τον σύζυγο της. Τόσο πολύ που προσφέρθηκε να πεθάνει για να τον σώσει από την οργή της θεάς Άρτεμης.

        Όταν ο Άδμητος έκανε τις θυσίες του Υμεναίου ο νεαρός απρόσεχτος ξέχασε να υμνήσει την θεά μεταξύ των άλλων και η Άρτεμης θύμωσε τόσο πολύ που ήθελε τον θάνατο του. Του έδωσε βέβαια ένα περιθώριο. Εάν κάποιος προσφέρονταν να τον σώσει και να πεθάνει για χάρη του θα του έσωζε την ζωή. Η Άλκηστις μη μπορώντας να αντέξει τον επικείμενο θάντατο του συζύγου της παραδόθηκε στην Άρτεμης.

        Κατά τον μύθο όμως η Άλκηστις σώθηκε από τον Ηρακλή φίλο του Άδμητου ο οποίος κατέβηκε στον Άδη και νίκησε τον χάρο ώστε να ελευθερώσει την τραγική σύζυγο και να την επαναφέρει στη ζωή. Ο Πλάτωνας αναφέρεται διαφορετικά στο Συμπόσιό του σχετικά με τον μύθο αυτό, βάζοντας στην θέση του Ηρακλή την Περσεφόνη γυναίκα του Πλούτωνα να συγκινείται από την αγάπη της Άλκηστις και να την αφήνει ελεύθερη να γυρίσει πίσω στον άντρα της.

        Ο μύθος της Άλκηστις και του Άδμητου έχει εμπνεύσει αίωνες τώρα πολλές ιστορίες αγάπης και αφοσίωσης . Υπάρχουν οι τραγωδίες ''Άλκηστις'' του Φρυνίχου και του Ευριπίδη καθώς και πολλά λυρικά ποιήματα.