Ανάλεκτα Θέματα | Άρθρα Γάμου

Ανάλεκτα Θέματα

Ήλιος και Δέρμα

Ήλιος και Δέρμα

        Η ηλιοθεραπεία, που όλοι μας απολαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζεται να γίνεται με μέτρο και ορισμένες προφυλάξεις ώστε να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

        Τα τελευταία χρόνια με τη μείωση του όζοντος της ατμόσφαιρας, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει διάφορες βλάβες στο δέρμα μας, είτε πρόκειται για ένα απλό έγκαυμα ή κοκκίνισμα είτε για τα επικίνδυνα ή και θανατηφόρα καρκινώματα.

        Εκτός από το δέρμα και τα μάτια μας, όταν δέχονται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία, κινδυνεύουν από καταρράκτη και άλλες βλάβες.

        Το καλοκαιρινό μαύρισμα προκαλείται από την μελανίνη που παράγεται από τα μελανοκύτταρα όταν τα ενεργοποιήσει η ηλιακή ακτινοβολία. Ουσιαστικά η μελανίνη αποτελεί ασπίδα προστασίας του δέρματός μας από την ηλιακή ακτινοβολία, όμως υπερβολική έκθεση στον ήλιο δημιουργεί εγκαύματα τα οποία εκδηλώνονται με έντονο κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα.

        Πλατύγυρο καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11:30 π.μ. και 3:30 μ.μ. είναι τα βασικά μέτρα προφύλαξης στις διακοπές μας.