Ανάλεκτα Θέματα | Άρθρα Γάμου

Ανάλεκτα Θέματα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων και Δρυμών

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων και Δρυμών

        Η 24η Μαΐου γιορτάζεται ως Ευρωπαϊκή ημέρα Πάρκων και Εθνικών Δρυμών, διότι στις 24 Μαΐου 1909, η Σουηδία ανακήρυξε τα πρώτα 9 εθνικά Πάρκα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

        Το παράδειγμα της Σουηδίας ακολούθησαν σταδιακά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός των ευρωπαϊκών εθνικών πάρκων να ανέρχεται σε 359 , αριθμός που αυξάνεται συνεχώς. Πρόκειται για περιοχές φυσικού κάλλους ή ευαίσθητων οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας.

        Τα εθνικά πάρκα της Ευρώπης περιλαμβάνουν βουνά, λίμνες, ποτάμια, νησιά, δάση, στέπες, υγρότοπους, όπου ζει πλήθος διαφορετικών ειδών φυτών και ζώων, πολλά από αυτά απειλούμενα με εξαφάνιση.

        Στην Ελλάδα, εθνικοί δρυμοί έχουν χαρακτηριστεί ο Όλυμπος, ο Παρνασσός, η Πάρνηθα, το φαράγγι της Σαμαριάς, ο Αίνος, η Πίνδος (Βάλια-Κάλντα), η Οίτη, το οικοσύστημα Βίκου-Αώου, οι Πρέσπες και το Σούνιο. Η συνολική έκταση των εθνικών δρυμών της Ελλάδας αντιστοιχεί σήμερα σε 687.320 στρέμματα.

        Όσον αφορά τα εθνικά πάρκα, στο ελληνικό έδαφος υπάρχουν 17, σε θαλάσσιες ή παράκτιες περιοχές, σε υδροβιότοπους και λίμνες. Τα πιο γνωστά είναι το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων, το δάσος Δαδιάς και η λίμνη Κερκίνη.