Ανάλεκτα Θέματα | Άρθρα Γάμου

Ανάλεκτα Θέματα

Αρραβώνας

Αρραβώνας

        Σε παλιότερους καιρούς, στην Ελλάδα, ο αρραβώνας (ή οι αρραβώνες όπως επίσης ονομαζόταν) ήταν μια ισχυρή παράδοση και γινόταν οπωσδήποτε πριν από το γάμο, στο σπίτι της νύφης.

        Σκοπός του αρραβώνα είναι να γνωριστούν καλύτερα οι οικογένειες των μελλονύμφων, γι' αυτό και καλούνται οπωσδήποτε οι συγγενείς πρώτου βαθμού από τα δυο σόγια.

        Το έθιμο θέλει να φέρνει ο γαμπρός τις βέρες οι οποίες τοποθετούνται σε πιατάκι στολισμένο με κουφέτα και άνθη ενώ δίπλα τοποθετείται ένα εικόνισμα.

        Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας παλιά έδεναν τις βέρες αναμεταξύ τους με πορφυρή κορδέλα και συχνά καλούσαν τον ιερέα να τις ευλογήσει και να τις φορέσει στον παράμεσο του αριστερού χεριού.

        Όμως κάλλιστα μπορεί να περάσει τις βέρες ο κουμπάρος ή ο πατέρας του γαμπρού.

        Τα δώρα που ανταλλάσσονται στον αρραβώνα είναι μια παράδοση που συνεχίζεται και σήμερα: χρυσαφικά δωρίζονται στη νύφη ενώ στο γαμπρό ένα ακριβό ρολόι.

        Μπορείτε να κάνετε τον αρραβώνα σας σε ταβέρνα ή αίθουσα εκδηλώσεων, διαφορετικά συνηθίζεται -αν γίνει στο σπίτι- να προσφέρετε τουλάχιστον ένα μεζέ με κρασί “για το καλό” σε όλους τους προσκεκλημένους.