Πέλοψ και Ιπποδάμεια
Ο Πέλοψ ήταν γιός του Τάνταλου και κατάγονταν είτε από την Φρυγία είτε από την Λυδία. Κατά τον μύθο ο Πέλοπας είχε έναν ώμο από ελεφαντόδοτο γιατί όταν ήταν μικρός ο πατέρας του τον είχε σκοτώσει και τον είχε τεμαχίσει για να φτιάξει φαγητό με τα μέλη του για τους θεούς. Θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δεί εάν οι Ολύμπιοι Θεοί θα παρασύρονταν και θα έτρωγαν άνθρωπο ή θα καταλάβαιναν την απάτη. Οι θεοί φυσικά κατάλαβαν αμέσως την παγίδα εκτός από την Δήμητρα η οποία λόγω της απώλειας την κόρης της Περσεφόνης δεν έδωσε σημασία στο φαγητό και έφαγε τον έναν ώμο του παιδιού. Όταν ο Δίας ξαναέδωσε ζωή στο παιδί αντί για ώμο του έδωσε ελεφαντόδοτο.
Η Ιπποδάμεια ήταν ξακουστή για την ομορφιά της. Ο πατέρας της Οινομάος δεν ήθελε να την παντρέψει γιατί σύμφωνα με έναν χρησμό που του είχε γίνει ο άντρας της κόρης του θα τον σκότωνε. Υπάρχει και μία εκδοχή όπου θέλει τον Οινομάο να είναι ερωτευμένος με την κόρη του και να μην την θέλει με άλλον.
Για οποιονδήποτε λόγο όμως ο Οινομάος ανακοίνωσε ότι όποιος ήθελε την Ιπποδάμεια για σύζυγό του έπρεπε πρώτα να τον νικήσει σε αρματοδρομίες. Ο Οινομάος ήταν ξακουστός για την κατοχή θεικών αλόγων που δεν μπορούσαν να νικηθούν. Έτσι όποιος κι αν αγωνιζόταν έχανε και ο Οινομάος τον σκότωνε.
Ο Πέλοπας βρήκε ένα σχέδιο για να μπορέσει να κερδίσει τον Οινομάο. Πρώτα εξαγόρασε τον Μύρτιλο που ήταν ο ηνίοχος του Οινομάου και του έθεσε ώς αποστολή να σαμποτάρει το άρμα του. 'Ετσι κι έγινε. Ο Οινομάος μόλις ξεκίνησε τον αγώνα το άρμα αναποδογύρισε και είτε σκοτώθηκε από το ατύχημα είτε τον σκότωσε μετέπειτα ο Πέλοπας.
Δεν υπήρχαν πλέον εμπόδια για να παντρευτεί την Ιπποδάμεια. Η ζωή τους κύλησε ειρηνικά και έγιναν οι απόγονοι σπουδαίων ανδρών της εποχής, όπως του Ατρέα του Αγαμέμνονα και του Μενελάου. Ο Πέλοπας έγινε βασιλιάς της Πίσσας και προς τιμή του η περιοχή ονομάστηκε Πελοπόννησος.