Ωραία Ελένη
Ο μύθος της Ωραίας Ελένης είναι από τις πιο γνωστές ιστορίες στον κόσμο. Ακόμα και σήμερα συναρπάζει και εμπνέει πλήθος ιστοριών ακόμα και ταινιών που εκθιάζουν με τον τρόπο τους την ομορφιά αυτής της μυθικής γυναίκας.
Η Ελένη της Τροίας όπως έχει μείνει στην ιστορία ήταν κόρη του Τυνδάρεου και την Λήδας αλλα κατά πολλούς μύθους πραγματικός πατέρας της Ελένης ήταν ο θεός των θεών Δίας ο οποίος είχε σμίξει με την Λήδα με την μορφή του κύκνου.
Σαν την πιο περιζήτητη νύφη στην Αρχαία Ελλάδα πολλοί μνηστήρες κατέφυγαν στον πατέρα της για να της ζητήσουν το χέρι. Εκείνος όμως δεν ήξερε τι να κάνει. Βρέθηκε σε άσχημη θέση γιατί έπρεπε να επιλέξει κάποιον από τους πιο γενναίους πρίγκιπες και βασιλιάδες. Για να μην προκαλέσει την οργή των χαμένων ενάντια στον νικητή που θα έπαιρνε την Ελένη τους έβαλε να ορκιστούν ότι θα προστατέψουν όλοι το νεόνυμφο ζευγάρι και έπειτα θα διάλεγε ποιόν ήθελε για άνδρα της κόρης του. Ο Μενέλαος της Σπάρτης έγινε σύζυγός της. Όταν όμως ο Πάρης της Τροίας έφτασε στην Σπάρτη η Αφροδίτη κρατώντας την υπόσχεση που του είχε δώσει έκανε την Ελένη να τον ερωτευτεί και να εγκαταλήψει τον σύζυγό της για τον Πάρη στην Τροία.
Αυτή ήταν και η αφορμή γαι να ξεκινήσει ένας από τους πιο ιστορικούς πολέμους. Παρότι πολλοί συγγραφείς και ποιητές παρουσιάζαν την Ελένη ως την άπιστη γυναίκα που προκάλεσε έναν ολόκληρο πόλεμο, υπήρχαν και πολλοί άλλοι που την παρουσίασαν ώς το θύμα του πολέμου. Η περίφημη τραγωδία του Ευριπίδη καθώς και το γνωστό ποιήμα του Σεφέρη είναι τέτοια παραδείγματα.
Σύμφωνα με την ιστορία όταν τελείωσε ο Τρωικός Πόλεμος ο Μενέλαος πήρε πίσω στην Σπάρτη την Ελένη όπου έζησαν πλέον χωρίς προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής τους.