Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο | Άρθρα Γάμου

Έθιμα Γάμου - Γάμοι σε όλο τον κόσμο

Αλέξανδρος και Ρωξάνη

Αλέξανδρος και Ρωξάνη

        Ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε ο γνωστός στρατηλάτης από την ηγεμονική του παρουσία σε σχεδόν ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Ένα από αυτά τα μέρη που κατέκτησε ο Μ.Αλέξανδρος ήταν και η Περσία. Εκεί γνώρισε την πρώτη του νόμιμη σύζυγο Ρωξάνη. Η Ρωξάνη ήταν η κόρη του Οξυάρτη άρχοντα στην περιοχή του σημερινού βορείου Αφγανιστάν. Ήταν τόσο όμορφη που το όνομά της σήμαινε αστέρι στην βακτριανή γλώσσα.

        'Οταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την περιοχή οι κάτοικοι της περιοχής πιάστηκαν αιχμάλωτοι και οι γυναίκες των ευπατρίδων που πολέμησαν τον Αλέξανδρο παραδόθηκαν στον ίδιο. Η Ρωξάνη ξεχώρισε όμως για την ομορφιά της και ο Αλέξανδρος την ερωτεύτηκε και την έκανε γυναίκα του το 327 π.Χ. Μάλιστα είναι η μόνη που έιναι γνωστή από την ιστορία ότι γέννησε τον διάδοχο του Μ. Αλεξάνδρου προτού εκείνος πεθάνει, τον Αλέξανδρο τον Δ'.

        Παρά τον έρωτα του για την Ρωξάνη ο Αλέξανδρος γνώρισε πολλές άλλες ερωμένες. Μία από αυτές μάλιστα κυρίως για πολιτικούς λόγους την παντρεύτηκε. Αυτή ήταν η Στατείρα, κόρη του Δαρείου από τα Σούσα την οποία παραχώρησε ο πατέρας της στον Αλέξανδρο ώς σύζυγό του σαν μία πράξη ειρήνης το 324 π. Χ.

        Παρά τον γάμο αυτόν η Ρωξάνη παρέμεινε ως η πρώτη σύζυγος του Αλεξάνδρου. Μάλιστα όταν η Στατείρα πέθανε ανεξήγητα, ο μύθος λέει ότι η Ρωξάνη ήταν εκείνη που προκάλεσε τον θάνατό της από ζήλεια. Μετά το γεγονός αυτό η Ρωξάνη ήταν πλέον η μοναδική σύζυγος και υπήρχε ένας μοναδικός διάδοχος. Ένα χρόνο όμως μετά, το 323 π.Χ ο μεγάλος στρατηλάτης πέθανε και ο θάνατός του σήμαινε κίνδυνο για την ίδια και το παιδί της. Έπρεπε να βρεί προστάτες ώστε να μην δολοφονηθούν. Ο αδελφός του Μ.Αλέξανδρου Φίλιππος Αριδαίος πήρε υπό την προστασία του την Ρωξάνη και ανακηρύχτηκε μαζί με τον Αλέξανδρο Δ' βασιλιάδες της αυτοκρατορίας που είχε χτίσει ο Μ. Αλέξανδρος.

        Η Ρωξάνη κατέφυγε στη Ήπειρο για να μεγαλώσει τον γιό της με την Ολυμπιάδα μητέρα του Αλεξάνδρου. Όταν ο Κάσσανδρος είχε πάρει βίαια την εξουσία στην Μακεδονία και η Ολυμπιάδα πέθανε η Ρωξάνη και ο γιός της φυλακίστηκαν στην Αμφίπολη και το 311 π.Χ δολοφονήθηκαν από τον Κάσσανδρο.